Studio Onni 20 vuotta

Niinan 20 vuotta valokuvaajana ja yrittäjänä: Matka, joka alkoi sattumalta.

Kun astuin ulos lukion ovesta viimeistä kertaa, en ikinä olisi uskonut, että yksi sattumanvarainen vuosi voisi muuttaa elämäni suunnan. Valokuvaajan tai yrittäjän ura ei ollut edes ajatuksissani. Olin ajatellut ryhtyväni hortonomiksi tai kielten opettajaksi. Mutta elämä, kuten usein käy, heitti eteeni yllätyksen, ja nyt 20 vuotta myöhemmin, olen kiitollinen jokaisesta mutkasta matkallani.

Kaikki alkoi kansanopiston luovalta linjalta, jonne päädyin melkein vahingossa. Siellä, keskellä muita luovia sieluja, tarttui käteeni kamera – ja sen myötä heräsi rakkaus valokuvausta kohtaan. Valokuvaus ei ole ikinä ollut minulle vain kuvaamista; se on tunteiden, hetkien ja tarinoiden ikuistamista. Ja minä, joka etsin omaa polkuani näin valokuvauksessa vapauden ilmaista itseäni ja määrätä omat sääntöni.

Tyhjä kalenteri ja koulussa tehty yrityssuunnitelma odottivat valmistuttuani valokuvaajaksi. Yrittäjyys ei ollut suunnitelmissani, mutta kun muita töitä ei ollut näköpiirissä päätin toteuttaa koulussa kuvitteelliselle yritykselle tekemäni suunnitelmat ja perustaa ensimmäisen oman yrityksen. Ilman mitään kokemusta yrittäjyydestä otin rohkean askeleen ja perustin Studio Onnin. Se oli hyppy tuntemattomaan, mutta yksi parhaita päätöksiä, jonka olen tehnyt.

Yhteistyön ja yhdessä oppimisen voima

Kun olin ollut yksinyrittäjä 10 vuotta ja saanut kaksi lasta, etsin uutta suuntaa yrittäjyydelleni. Yhteistyö kollegani Mirkku Merimaan kanssa sytytti kipinän, joka kasvoi roihuksi. Yhdessä kehitimme Ihana Nainen -elämykset, päivän, joka oli omistettu kohtaamisille ja naisten nostattamiselle. Myöhemmin perustimme myös yhteisen Ihana Elämys Oy:n, joka tuottaa Ihana Nainen -elämysten lisäksi valokuvauspalveluita yrityksille, Studio Onnin palvellessa yksityisasiakkaita.

Olen oppinut, että yksin puurtamisen sijaan voimaa saa yhteistyöstä ja yhdessä oppimisesta. Mirkun kanssa yhdessä työskentely on avannut uusia ovia ja mahdollistanut ideoiden kehittymisen ja toteutumisen tavalla, jota en olisi yksin saavuttanut. Tämä yhteistyö on tuonut mukanaan uusia näkökulmia ja opettanut minulle, että toisilta oppiminen ja toisten tukeminen ovat arvokkaimpia asioita yrittäjyydessä ja elämässä.

Ihmisyys, digitaalisuus ja tekoäly

Kuluneiden kahden vuosikymmenen aikana olen kohdannut ja omaksunut monia uusia teknologioita valokuvausalalla. Joitain vuosia sitten kuvasin tulevaisuudentutkijaa, joka istuessaan meikkauksessa alkoi pohtia mahdollisuutta kehittää sovelluksia, jotka voisivat monistaa meikkaajien, kampaajien ja stylistien ammattitaitoa. Kun hän astui kamerani eteen, keskustelumme jatkui, ja hän alkoi miettiä, voisiko teknologia monistaa myös valokuvaajan ammattitaidon. Vastasin, että en usko digitaalisen teknologian pystyvän täysin korvaamaan valokuvaajan tuomaa ainutlaatuista arvoa, enkä usko vieläkään.

Kuvauksen aikana ohjasin häntä, neuvoin parhaita asentoja, kannustin ja kehuin auttaen häntä tuntemaan olonsa mukavaksi ja luonnolliseksi. Hänen ymmärsi nopeasti mitä tarkoitin ja totesi, että olin oikeassa – kone ei voisi koskaan korvata sitä läsnäoloa, innostusta ja tunnelmaa, joka syntyy ihmisten kohtaamisesta kuvaustilanteessa. Digitaaliset innovaatiot, nyt viimeisimpänä tekoäly, ovat avanneet uusia tapoja hahmottaa ja tallentaa maailmaa. Sydämessäni kuitenkin tiedän, että jotkin asiat säilyvät muuttumattomina: ihmisen kyky ja tarve lisätä lämpöä ja syvyyttä jokaiseen kohtaamiseen.

Tekoälyn esiinmarssi on tuonut valokuvausalalle taas uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia. Vaikka jotkut saattavat pelätä sen vaikutusta, näen sen itse uutena työkaluna, joka voi rikastuttaa alaa samalla tavalla kuin värivalokuvaus ja digitaalinen kuvankäsittely aikoinaan. Olenkin aloittanut tekoälyopinnot ja tutkin innolla mihin tämä polku meitä viekään. Uskon, että tekoäly tarjoaa uusia välineitä luovuudellemme ja tämä innostaa minua.

Valokuvaus enemmän kuin kuvia

Valokuvaajan työni on vuosien varrella muuttunut tai ei ehkä muuttunut, mutta eri asiat ovat minulle tärkeitä. Valokuvaus on enemmän kuin vain kauniiden kuvien ottamista; se on ihmisten auttamista, heidän pelkojensa kohtaamista, itsetunnon kohottamista ja onnistumisen kokemusten tarjoamista. Työskennellessäni asiakkaiden kanssa olen ymmärtänyt, että oikeanlainen tuki ja kannustus tekevät kuvaustilanteesta merkityksellisen kokemuksen, joka jää mieleen pitkäksi aikaa.

20 vuoden opetukset

Tämän 20-vuotisen matkan varrella olen oivaltanut, että valokuvaus on paljon enemmän kuin pelkästään kuvien ottamista. Se on auttamista, innostamista, yhteistyötä ja jatkuvaa oppimista. Yhteistyö on avain uusiin oivalluksiin, ja yhdessä voimme tehdä enemmän kuin yksin. Tämä matka on ollut todistus siitä, että yhteistyöllä, intohimolla, rohkeudella ja avoimuudella uusille ideoille voimme saavuttaa mitä tahansa – ja matka on vasta alussa.

Haluan rohkaista jokaista pyytämään rohkeasti apua, tutkimaan uusia mahdollisuuksia ja arvostamaan yhteistyön voimaa. Se ei ainoastaan rikastuta elämää ja työtä, vaan myös syventää ymmärrystämme siitä, mitä yhdessä voimme saavuttaa.

Jokainen meistä on kuin oman elämänsä kuvanveistäjä. Voimme muokata tulevaisuuttamme valinnoillamme. Toivon, että tämä tarina inspiroi sinua seuraamaan omaa intohimoasi, olipa se sitten valokuvaus, yrittäjyys tai jokin aivan muu. Uskalla unelmoida suuria ja tee työtä niiden eteen. Sillä lopulta, juuri rohkeat päätökset muokkaavat elämämme tarinaa.

  • Niina Stolt, valokuvaaja, valokuvataiteilija, kouluttaja, maailmanparantaja, toimitusjohtaja, yrittäjä ja mitä näitä nyt on… Jokaista titteliä kannan ilolla ja ylpeydellä