Minulta kysytään todella usein miten lapsikuvaukseen kannattaa valmistautua. Olen kuvannut ammatikseni melkein 20 vuotta ja sinä aikana olen kuvannut myös hurjan paljon lapsia. Tähän olen kerännyt muutamia ajatuksiani lapsikuvaukseen valmistautumisesta.
Minulla on myös kaksi omaa lasta ja heitäkin on tullut kuvattua jonkin verran. Tämän blogin kuvituksena käytetyt kuvat ovat meidän omista lapsista ja toimivat hyvin myös esimerkkinä siitä, kuinka hauska lasten kasvamista on seurata kuvista. Kuvaan voi ja kannattaakin siis tulla muutenkin kuin yksivuotiaana.
Lapset ovat todella erilaisia ja mikä toimii yhden lapsen kanssa ei välttämättä toimi toisen lapsen kanssa. Muutamia nyrkkisääntöjä lapsikuvaukseen valmistautumisessa kuitenkin on. Sinä vanhempana tunnet lapsesi parhaiten ja osaat varmasti soveltaa näitä ohjeita.
Minulla käy kuvattavana ehdottomasti eniten noin yksivuotiaita lapsia ja nämä ohjeet ovatkin kirjoitettu lähinnä yksivuotiskuvausta ajatellen. Suurin osa ohjeista toimii kuitenkin kaiken ikäisille.
Lapsikuvauksen ajanvaraus:
- Valitse kuvausaika lapsen rytmiin sopivaan aikaan. Kuvausaika kannattaa miettiä niin, että lapsi on mahdollisimman pirteä ja hyväntuulinen. Masu täynnä ja hyvin levänneenä on mukavampi olla kuvattavana.
- Voimme ottaa lapsikuvauksen yhteydessä myös sisaruskuvia ja/tai perhekuvia, mutta aina kannattaa miettiä tärkeysjärjestys. Pienet lapset eivät välttämättä jaksa kuvaamista kovinkaan kauaa, joten joku versio voi jäädä kuvaamatta.
- Lapsikuvaukseen on aina varattu reilusti aikaa, mutta jos lapsenne on ns. hidas lämpenemään uusiin tilanteisiin tai ujostelee vieraita kovasti, siitä kannattaa kertoa jo kuvausta varatessa, niin osaamme varata vielä lisää aikaa tutustumiselle. Studiolla voi myös käydä tutustumassa jo etukäteen.
Lapsikuvaukseen valmistautuminen:
- Mieti jo etukäteen minkälaisia kuvia toivot lapsestasi. Toiveita ei ole pakko olla, mutta niitä saa olla. Kysyn ennen kuvauksen alkua toiveitasi.
- Edellisenä iltana lapsen voi kylvettää ja kuivaihoisen lapsen voi rasvata.
- Yrittäkää olla stressaamatta kuvausta liikaa.
Mitä pukea lapsikuvaukseen:
- Kuvausvaatteita mietittäessä sanon yleensä, että kannattaa ajatella niin, että lapsi on kuvissa pääasiassa – eivät vaatteet. Suuret, huomiota herättävät kuviot voivat turhaan viedä huomiota lapselta. Toki tässä, niin kuin monessa muussakin asiassa poikkeuksiakin on J
- Jos olet epävarma, voit ottaa mukaan useamman kuvausvaatteen ja valitaan yhdessä sopivin.
- En suosittele vaatteiden vaihtoa kesken kuvauksen, koska yleensä lapset eivät pidä vaatteiden vaihdosta ja hyvin alkanut kuvaus voi loppua lyhyeen, jos ruvetaan vaihtamaan vaatteita. Lapsikuvauksessa parhaat kuvat tulee usein joko kuvauksen alussa tai lopussa ja tämän takia voi olla, että molemmilla vaatekerroilla ei tule yhtä onnistuneita kuvia. Taas – sinä tunnet lapsesi ja osaat ennakoida miten lapsi käyttäytyy tällaisessa tilanteessa.
- Vaatteiden on hyvä olla mukavat ja sellaiset, jossa lapsen on hyvä olla ja liikkua. Kauluspaidat ovat usein hankalia pienillä lapsilla, ne istuvat harvoin hyvin liikkuessa. Mieti siis tarkkaan, haluatko varmasti kauluspaidan lapselle ja jos haluat, niin body-mallinen kauluspaita voi olla hyvä vaihtoehto.
- Parhaimmillaan lapsikuvat toimivat sisustus elementteinä kodissanne. Vaatetus kannattaa siis miettiä myös sen mukaan mikä tyyli/sävy näyttää hyvältä kotinne seinällä taulussa. Valitsen kuvien tyylilajin toiveidenne ja lapsen vaatetuksen mukaan.
- Lapsen paljaat varpaat ovat ihanat! Varsinkin jos lapsi vasta harjoittelee kävelemistä ja kengät ovat oudot jalassa, ne voivat myös hankaloittaa lapsen oloa kuvauksessa. Jalkapohjat ovat paljon hauskemmat kuvassa kuin kengänpohjat. Suosittelen siis, että kuvaamme lapsen paljain jaloin.
Mitä mukaan lapsikuvaukseen:
- Kuvaukseen kannattaa ottaa mukaan lapsen omia leluja ja muita varmoja naurattajia. Halutessasi voit tuoda mukanasi muutakin rekvisiittaa.
- Kuvaustyylini on aika pelkistetty ja pyrin aina saamaan jotain kuvia myös ilman rekvisiittaa. Lelut kannattaa siis pitää aluksi piilossa, jotta saadaan ainakin muutama kuva ilman leluja tms. Pienet lapset tarvitsevat virikkeitä jaksaakseen pysyä kuvausalueella, joten kuvauksen edetessä rekvisiittaakin tarvitaan.
- Studiolla voidaan myös soittaa musiikkia, eli jos tiedossa on joku takuuvarma tanssittaja, ottakaa ihmeessä mukaan.
- Mukaan kannattaa varata myös pientä evästä (maitoa, rusinoita, maissinaksuja tms.), jos tuntuu, että kesken kuvauksen tarvitaan pieni tauko ja vähän lisäenergiaa.
- Isommille lapsille voi mahdollisesti keksiä mukaan jonkun palkinnon hyvin sujuneesta kuvauksesta, mutta 1-vuotiaiden kanssa lahjonta ei vielä toimi.
Lapsikuvaukseen tuleminen:
- Lapsikuvaukseen kannattaa tulla rennolla asenteella turhia pingottamatta, sillä lapsi aistii herkästi vanhempien mielialan.
- Lapsikuvaukset tehdään aina lapsen ehdoilla. Varaamme kuvaukseen riittävästi aikaa, jotta voimme aloitella rauhassa ja pitää tarvittaessa taukoja.
- Kipeänä ei kuvaukseen kannata lähteä. Jos lapsi sairastuu, niin ilmoita siitä heti kuvaajalle, niin siirretään kuvausaikaa. Kuvausta ei myöskään kannata sopia heti 1-vuotisneuvolan jälkeen, koska neuvolassa rokotetaan ja lapsi ei välttämättä ole silloin parhaimmillaan.
- Voimme myös sopia uuden kuvausajan jos tuntuu, että kuvauksesta ei kerta kaikkiaan tule tänään mitään. Toisena päivänä kuvaus voi sujua paljon paremmin.
- Parhaat kuvat saamme, kun annamme lapsen olla oma itsensä, ja parhaat hymyt irtoavat yhdessä leikkimällä ja hassuttelemalla.
Parhaat kuvausiät ovat minusta alle 2 viikkoisena, noin puolivuotiaana sekä yksivuotiaana ja sitten vaikka vuosittain, mutta kaikenikäisistä lapsista saadaan kivoja kuvia. Yli yksivuotiaan lapsen kanssa lapsikuvaan voi tulla koska vaan, vaikka kerran vuodessa. Kuvasarja lapsen (ja perheen) kasvusta on mittaamattoman arvokas sekä vanhemmille, että myös lapselle itselleen. Lapsikuvaus on parhaimmillaan hauska kokemus sekä vanhemmille että lapsille, tehdään siitä yhdessä ihana kuvamuisto. Tärkein ohjeeni kuvaukseen valmistautujille on: tulkaa kuvaukseen rauhassa ja avoimin mielin. Stressaantunut vanhempi voi olla kuvauksen hankalin elementti.
– Niina, joka rakastaa lasten kuvaamista