Onnellinen yrittäjä

Olin suunnitellut kirjoittavani seuraavaksi siitä miten lapsikuvaukseen kannattaa valmistautua, mutta se saa jäädä seuraavaan blogiin. Nyt haluan kirjoittaa yrittäjänä olemisesta ja itsensä työllistämisestä.

Valokuvaaja Niina Stolt

Eilen aamulla minulle soitettiin Suomen Yrittäjistä ja kysyttiin haluaisinko antaa kommenttini Tilastokeskuksen tekemään tutkimukseen itsensä työllistämisestä. Ja halusinhan minä. MTV3 uutisten jutun voi katsoa täältä.

Kun 10 vuotta sitten perustin Studio Onnin, olin vastavalmistunut työtön valokuvaaja, joka halusi olla vain valokuvaaja. Yrittäjyys mahdollisti minulle unelmatyöni tekemisen.

Valokuvaaja Niina Stolt

Vaikka olen alun perin ryhtynyt yrittäjäksi ”olosuhteiden pakosta”, niin olen kuitenkin erittäin onnellinen yrittäjänä. Olen kiitollinen olosuhteille, jotka sysäsivät minut oikeaan suuntaan!

Jos palkkatöitä olisi riittänyt, en ehkä olisi ryhtynyt yrittäjäksi. En ainakaan ihan heti valmistumisen jälkeen, mutta olen varma, että olisin joka tapauksessa ryhtynyt yrittäjäksi ennemmin tai myöhemmin.

Valokuvaaja Niina Stolt

Minusta huomioimisen arvoista tässä tutkimuksessa ei ole niinkään se miten yrittäjäksi on päädytty vaan se, kuinka tyytyväisiä itsensä työllistäjät ovat työssään. Yrittäjät ovat keskimäärin innostuneempia työstään ja nauttivat työnteosta enemmän kuin palkansaajat. Tämä on totta minunkin kohdalla.

Rakastan työtäni valokuvaajana, mutta myös yrittäjyyttä.  Yrittäjänä oleminen mahdollistaa minulle vapauden, jota työntekijällä harvoin on. Vapauden päättää siitä mitä teen, miten teen ja missä teen. Ja kuinka paljon teen. Yrittäjyys antaa minulle mahdollisuuden tulla töihin onnellisena ja innostuneena työstäni.

Valokuvaaja Niina Stolt

Yrittäjyys on myös mahdollistanut minulle joustavan tavan yhdistää äitiys ja työn tekeminen. Pienten lasten vanhemmilla on harvoin muita mahdollisuuksia kuin olla kotona lasten kanssa tai olla täysipäiväisesti (tai ainakin 80 prosenttisesti) töissä, mutta yrittäjänä olen voinut sopeuttaa työmäärän niin, että olen voinut samaan aikaan olla kotona lasten kanssa, mutta myös tehdä jonkin verran töitä.

Valokuvaaja Niina Stolt

Helppoa se ei missään nimessä ole ollut, mutta mikä nyt sitten olisi helppoa. Äitiyteen liittyy omat haasteensa ja kun sen yhdistää yrittäjyyteen niin haasteita on monin verroin. Sekuntielämä on minusta hyvä sana kuvaamaan tämänhetkistä elämäntilannettani. Mutta kyllä sen vaan on niin, että kun pitää työstään ja nauttii siitä, niin kotonakin jaksaa enemmän.

Valokuvaaja Niina Stolt

Ei se yrittäjänä oleminen kuitenkaan aina ole ruusuilla tanssimista. Yrittäjänä pitää sietää epävarmuutta ja vaihtelevia tulotasoja ja jos asiat eivät mene niin kuin haluaa, niin voi vain katsoa peiliin. Yksinyrittäjänä sairastaminen on lähes kiellettyä ja työkavereita ei ole. Kuitenkin olen sitä mieltä, että yrittäjyys oli ja on minulle ainoa oikea vaihtoehto.

Kiitos olosuhteet, kun pakotitte minut yrittäjäksi!

T. Niina, onnellinen yrittäjä

P.S. En oikein osannut päättää millä tämän blogin kuvittaisin, niin tässä on nyt sitten kuvia minusta eri aikakausilta. Ensimmäisen ja viimeisen kuvan välillä on reilu 8 vuotta. Kuvat: Susa Lahti & Mirkku Merimaa. Niin ja siitä lapsikuvaukseen valmistautumisesta lupaan kirjoittaa seuraavaksi.


3 vastausta artikkeliin ”Onnellinen yrittäjä

  1. Anja Kadziolka

    Hienoa että olosuhteet pakottivat sinut yrittäjäksi, se on sinulle varmasti oikea tie. Ja valokuvaus, siinä olet ihan huippuammattilainen 🙂 Et kyllä ole paljon muuttunut kahdeksassa vuodessa!

  2. Arja Toiviainen

    Olet niin kaunis, VALOKUVAUKSELLINEN! : )

    Sattuma meitä usein kuljettaa, vai onko se kohtalo? Itse päätin joskus aikaisemmin, etten ikinä ryhtyisi yrittäjäksi. Enkä myöskään työhön, jossa on vain ja ainoastaan provisiopalkka. Ja kappas, nyt olen juuri tällaisessa ”ei-koskaan”-työssä! Ja viihdyn mainiosti.

Kommentointi on suljettu.